Terveystarkastusten tukeminen

SA-FA tukee omistajia ja kasvattajia tutkituttamaan afgaaninsa seuraavasti:

Niska- ja selkäkuvaukset

SA-FA maksaa afgaanin niska- ja selkäkuvauksesta korvausta 50,- (jäsenet) / 40,- (ei-jäsenet)

 1. Wobblerin syndrooma -tutkimukset
  Omistaja toimittaa ell Timo Talvion kuvauslausunnon SA-FA:lle. Röntgenkuvien ottajiksi suositellaan seuraavia eläinlääkäreitä, jotka ovat perehtyneet asiaan ja osaavat ottaa tarvittavat kuvat:
  – Timo Talvio (Etelä-Helsingin Eläinlääkäriasema)
  – Lazlo Ignatisak (Kirkkonummi)
  – Nina Mäkinen (Finnin Ratsutila ja Eläinlääkintä / Omaeläinsairaala Mevet, Helsinki)
 2. Muut selkätutkimukset
  Omistaja toimittaa ortopedin lausunnon SA-FA:lle

Lonkka- ja kyynärkuvaukset

SA-FA maksaa 60,- (jäsenet) / 48,- (ei-jäsenet).

Lonkka-, kyynär- ja selkäkuvaukset

SA-FA maksaa 80,- (jäsenet) / 64,- (ei-jäsenet) samalla kerralla tehdystä tutkimuksesta.

Ruumiinavaukset

SA-FA maksaa alle 10-vuotiaana kuolleen ruumiinavauksesta kuluja enintään 80,- (jäsen) / 64,- (ei-jäsen) edellyttäen, että omistaja toimittaa kuolinsyylausunnon rotujärjestölle.

Kurkunpään halvauksen (LP) tutkimukset

SA-FA maksaa kurkunpään tähystyksestä 50,- (jäsenet) / 40,- (ei-jäsenet) edellyttäen, että omistaja toimittaa tutkimuslausunnon rotujärjestölle, ja että koirasta on toimitettu DNA-näyte ja tieto tutkimustuloksesta Lohen tutkimusryhmälle (Koirien geenitutkimus).

Kurkunpään halvaukseen perehtynyt eläinlääkäri: Heikki Putro (Eläinlääkäriasema HauMau, Helsinki).

Sydämen ultraäänitutkimukset

SA-FA korvaa sydämen ultraäänitutkimuksesta 50,- (jäsenet) / 40,- (ei-jäsenet) edellyttäen, että omistaja toimittaa kopion tutkimuslausunnosta.


Tuki maksetaan yhdelle koiralle kerran. Omistajan tulee hakea tukea 6 kk:n sisällä tutkimuspäivämäärästä lähettämällä kuitin tuloksineen (mikäli eivät näy KoiraNetissä) osoitteeseen: jalostus@afgaaninvinttikoira.fi

Kaikki rotujärjestön tukemat tutkimukset sekä muut KoiraNetissä julkaistut tutkimustulokset julkaistaan Afgaani-lehden jalostuspalstalla. (Ruumiinavaustulokset omistajan luvalla)


Muita suosituksia

Kaikki afgaanit olisi hyvä silmätarkastaa kaksi kertaa, ensimmäisen kerran noin 2-vuotiaana ja toisen kerran yli 4-vuotiaana. Jos koira tutkitaan vain kerran eläessään, niin sen olisi hyvä olla tällöin noin 4-vuotias.

Kilpirauhasen toiminta on hyvä tutkia ennen jalostuskäyttöä, ainakin mikäli lähisuvussa on esiintynyt kilpirauhasen vajaatoimintaa.


Sivun kuva: Tuuli Koivumäki
Suomen Afgaanit r.y.