Afgaaninvinttikoira on pitkällä ja silkinhienolla karvalla varustettu koira, jonka turkki vaatii säännöllistä hoitoa. Turkinhoito on koiran hyvinvoinnin edellytys! Takkuinen turkki kiristää koiraa ikävästi ja huopaantuneen turkin alla voivat erilaiset loiset ja ihotulehdukset muhia.
Koiran perintötekijöistä riippuen niin turkin määrässä kuin laadussa on kuitenkin eroja. Näin ollen erilaiset turkit vaativat eritasoista hoitoa, ja toisaalta ihmisillä on myös erilaisia tapoja ja vakiintuneita käytäntöjä tehdä eri asioita. Tässä on yleispätevä ohje avuksi afgaanin turkinhoitoon, sekä rodusta kiinnostuneille tietoa luomaan käsitystä afgaanin turkinhoidosta.
KÄSITTELYYN TOTUTTAMINEN
Yksi tärkeimmistä kulmakivistä afgaanin turkinhoidossa on koiran käsittelyyn totuttaminen. Helpointa se on tehdä koiran ollessa vielä pieni pentu. Pennut ovat uteliaita ja kiinnostuneita uusista asioista, sekä huomattavasti vastaanottavaisempia ennen teini-ikää, jolloin turkinhoito on vieläpä vaativimmillaan karvan vaihdon vuoksi. Pienellä pennulla ei ole myöskään kovin suuria voimia taistella vastaan, ja pennun varsinainen turkinhoito on vielä aika vaatimatonta aikuisen turkinhoitoon verrattuna. Turkki on lyhyttä, sitä ei juurikaan vielä irtoa eikä ole takkuja selvitettävänä. Tämä on erinomainen vaihe opettaa koira käsittelyyn ja luoda turkinhoidosta rutiini niin itselle kuin koirallekin.
SÄÄNNÖLLISYYS JA HUOLELLISUUS
Säännöllisyys tekee turkinhoidosta rutiinin ja estää tilanteen eskaloitumisen. Säännöllisellä hoidolla turkki pysyy hallinnassa ilman suurempia yllätyksiä, ja turkinhoidosta tulee osa normaalia arkea. Huolellinen turkinhoito tarkoittaa sitä, että kun se tehdään, käydään turkki systemaattisesti ja huolellisesti läpi alusta loppuun, pesusta harjaukseen. Niin huolellisuuden kuin säännöllisyydenkin merkitystä kuvaa erinomaisesti sanonta ”sen edestään löytää minkä taakseen jättää”. Huolimattomasti pestyä, hieman likaiseksi jäänyttä turkkia ei hoitoaine pelasta. Liian suuri annos hoitoainetta toimiikin päinvastoin, ja kun pesu-/turkinhoitoväli venyy tai turkinhoidon tekee kiireessä hutiloiden, jäävät todennäköisesti pienet takut huomaamatta, eikä mene kauankaan kun takku moninkertaistuu.
SOPIVAT TURKINHOITOAINEET JA -VÄLINEET
Perintötekijät määrittävät turkin laadun ja määrän, mutta erilaisille turkeille löytyy erilaisia turkinhoitoaineita, jotka voivat parantaa turkin käsiteltävyyttä merkittävästikin. Se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi ollenkaan toiselle, ja tämä selviää testaamalla. Koiran kasvattaja on yleensä ehtinyt testata monet turkinhoitoaineet, ja näin ollen osaa yleensä suositella hyväksi todetut vaihtoehdot kasvattiensa turkeille. Sitä tietotaitoa kannattaa hyödyntää. Hyvistä turkinhoitovälineistä on myös korvaamaton apu. Kaikkein tärkeintä työn suorittajaa ajatellen ovat pesussa ja harjauksessa työskentelytasot, joilla on suuri vaikutus fyysiseen ergonomiaan. Lisäksi hyvät, omaan käteen ja koiran turkille sopivat harjat ja kammat ovat tärkeitä, eikä hyvän ja laadukkaan turkinkuivaimen merkitystä voi myöskään olla korostamatta.
PESU, KUIVAUS & HARJAUS
Pääsääntöisesti afgaanin turkki on hyvä pestä ja käydä huolellisesti läpi noin viikon välein. Turkin laadusta ja määrästä sekä turkin eri vaiheista riippuen pesuväli voi olla pahimmillaan alle viikon tai parhaimmillaan muutamia viikkoja. Tähän säännölliseen turkinhoitoon kuuluvat seuraavat toimenpiteet:
VAIHE 1 Koiran huolellinen pesu shampoolla ja hoitoaineella
Tämä vaihe voidaan käydä ainakin kolmella eri tavalla läpi, tässä yksi esimerkki.
Koiran turkki kastellaan ensin kauttaaltaan siten, että turkki kastuu ihoon saakka. Korvia ja päätä kastellessa varotaan veden päätymistä korvakäytäviin. Kastelun jälkeen märkään turkkiin levitetään vedellä laimennettu shampoo huolella, mutta voimakasta hankausta välttäen. Erityistä huomiota shampoon levityksessä tarvitaan mahdollisten takkujen kohdalla. On tärkeää varmistaa, että takut tulevat myös huolellisesti pestyksi. Anturoiden välit on myös hyvin tärkeä käydä pesussa läpi, jotta voi havaita jos sinne on kehittynyt takkuja. Shampoon levityksessä on tärkeää, että pesuaine yltää ihoon saakka, jotta sekin puhdistuu.
Kun koko koira on käyty läpi shampoolla, huuhdellaan turkki ylhäältä alas huolellisesti pesuaineesta. Jos turkki tuntuu vielä likaiselta, voi – ja kannattaa – pesu toistaa uudelleen. Hyvin pestyyn turkkiin hoitoainekin vaikuttaa paremmin. Huuhtelun jälkeen on hyvä käsin puristella enimmät vedet turkista pois ennen laimennetun hoitoaineen levitystä, jotta hoitoaine tulee tehokkaammin käyttöön.
Veteen laimennettu hoitoaine levitetään turkkiin huolellisesti, mutta sitä ei välttämättä tarvitse levittää satulan päälle. Takkujen kohdalla on jälleen syytä kiinnittää erityistä huomiota siihen, että hoitoaine levittyy kunnolla niihinkin. Hoitoaineen on hyvä antaa vaikuttaa muutamia minuutteja ennen huuhtelua. On myös olemassa turkkiin jätettäviä hoitoaineita, jotka voi huuhdella joko kevyesti pois tai jättää kokonaan huuhtelematta. Näiden osalta on hyvä katsoa tarkoin laimennussuhteet käyttöohjeesta.
Hoitoaineen vaikuttaessa on hyvää aikaa tarkistaa koiran hampaiden ja korvien kunto, sekä sormin levitellä jo isompia takkuja auki. Leviteltyyn takkuun voi tarvittaessa lisätä hoitoainetta, jos se sitä tuntuu vaativan. Vaikutusajan jälkeen turkki huuhdellaan. Tämän jälkeen on hyvä puristella enimmät vedet ensin käsin pois, ja sitten sama toistetaan pyyhkeiden kanssa. Edelleen vältetään hankaavaa liikettä.
Pesussa voidaan esimerkiksi käyttää myös ns. pesuria = pesuainesekoittajaa, jolloin jää välistä turkin kasteluvaihe. Yksi paljon käytetty tapa on kylvettää koira ammeessa. Tapoja on monia, eikä ole vain yhtä oikeaa tapaa!
VAIHE 2 Pyyhkeissä kuivattelu
Suihkunraikasta märkää koiraa ei ole tarpeellista aloittaa heti harjaamaan, ellei koira ole pahasti takussa. Pesun jälkeen on siis pyyhekuivatuksen aika. Käytännössä koira kääritään pyyhkeisiin kuivattelemaan enimmät vedet turkista pois. Pyyhkeissä kuivatteluaika riippuu turkin ja mahdollisten takkujen määrästä (20 min – 2 h). Mitä enemmän turkkia on, sitä pidempään voi koira ensin makoilla pyyhkeissä tai mitä vähemmän turkkia on tai mitä enemmän takkuja on, sitä nopeammin niitä kannattaa lähteä selvittelemään, kun turkki on vielä kostean joustava.
VAIHE 3 Koiran turkin huolellinen läpikäynti harjalla ja föönillä
Kun enimmät vedet turkista ovat imeytyneet pyyhkeisiin, on aika siirtää koira trimmauspöydälle, jossa turkki käydään huolellisesti läpi harjaten ja föönaten. Toisilla koira makaa pöydällä ja toiset laittavat turkin koiran seistessä pöydällä. Jälleen kerran ei ole yhtä oikeaa tapaa.
Tässä vaiheessa kaikkein tärkeintä on käydä turkki kohta kohdalta hyvin systemaattisesti ja huolellisesti läpi. Sieltä sun täältä harjaamisella ei tule koskaan valmista, ja takkuja voi jäädä huomaamatta. Föönin puhaltaessa turkkiin harjaus suoritetaan kerroksittain jakauksia tehden alhaalta ylöspäin siten, että päällimmäiset karvat tulee harjattua viimeisenä. Tämä onnistuu parhaiten, kun aloittaa yhdestä paikasta, etenee järjestelmällisesti ja lopulta päätyy toiseen paikkaan. Tässä vaiheessa, kun turkki on vielä hieman kostea, se joustaa paremmin ja kestää parhaiten käsittelyä. Kuivaa turkkia on tarvittaessa hyvä kostuttaa.
Takut avataan hellästi harjaten karvan latvasta takun ytimeen. Niitä ei ole tarkoitus repiä irti, vaan selvittää. Myös sormin voi levitellä takkua auki, ja tiukempiin takkuihin on käytettävissä erilaisia takunselvitysaineita, myös sellaisia, jotka eivät tee turkkia tahmeaksi.
Kunnollinen turkinkuivain on iso investointi, mutta sillä on tärkeä rooli: föönin puhaltaessa harjattavaan kohtaan, erottuvat pienetkin takut selkeämmin. Lisäksi fööni puhaltaa irtoavat ja pian uusia takkuja kehittävät karvat pois tehokkaasti. Kun on käytössä laadukas fööni, jossa on erilaisia vaihtoehtoja puhallusilman lämmölle, ei se myöskään kuluta karvaa.
VAIHE 4 Viimeistely
Lopulta, kun edessäsi seisoo vastapesty, puhdas, harjattu ja kuivattu afgaani, on hyvä käydä vielä kertaalleen turkki läpi huomaamatta jääneiden takkujen varalta. Tähän hyvänä apuvälineenä voi käyttää kampaa tai karstaa. Karstaan jäävät irtoavat karvat ja pienet takunjäämät hyvin kiinni, mutta karstan kanssa täytyy olla erityisen hellä. Hyvin tyypillisiä takkupaikkoja ovat kainalot, jotka on hyvä tarkistaa vielä sisä- ja ulkopuolelta. Takkuja voi piilotella myös korvan taustoissa, korvanlehden alla, nivustaipeissa, varpaiden välissä, mahanalusessa sekä uroksilla kivesten vieressä ja sisäreisissä. Kun on varmistettu, että turkki on täysin takuton, pysyy se myös pidemmän aikaa takuttomana ja toisinpäin.
TURKKI TAKUSSA
Jos ohjeista ja yrityksestä huolimatta koiran turkki pääsee yllättämään takkuuntumisella, niin parhain neuvo on: pyydä rohkeasti apua kasvattajalta tai esimerkiksi lähinnä olevalta SA-FA:n alueelliselta yhteyshenkilöltä, niin et ole asian kanssa yksin! Joskus elämäntilanne tai koiran turkinvaihto voi todellakin yllättää, ja asian ratkaiseminen on taatusti paljon helpompaa kaksin kuin yksin!
TIESITKÖ, ETTÄ…
– Afgaani vaihtaa turkkia noin 1-2 vuoden iässä, jolloin turkinhoito on vaativimmillaan. Yksilöstä riippuen turkinvaihto alkaa yleensä siinä hiukan alle vuoden ikäisenä, viimeistään puolentoista vuoden iässä ja se saattaa kestää useita kuukausia, jopa vuoden.
Tässä vaiheessa turkkia täytyy harjata ja pestä tiheämmin. Puhdasta turkkia voi varovasti harjata pesemättäkin, mutta yleensä koko prosessi on hyvä hoitaa alusta loppuun. Likaista turkkia ei kannata harjata. Sopiva pesuväli on yleensä sellainen, että turkissa ei ole juurikaan takkuja tai takut ovat löysiä ja aukeavat helposti.
Lohduttavaa kuitenkin on, että tämä vaihe menee ohi ja ahkeruus lopulta palkitaan. Turkinvaihdon jälkeen turkin laatu voi vielä jonkin aikaa olla liian pehmeä ja helposti takkuuntuva, eikä tästä tule huolestua. Laadullisesti parhaimmillaan karva on yleensä viimeistään koiran tullessa noin kolmen vuoden ikään, toisilla aikaisemmin.
– Narttukoirilla karvaa irtoaa ja tippuu jonkin verran yksilöstä riippuen yleensä hiukan ennen kiimaa ja muutama kuukausi kiiman jälkeen. Tällöin on hyvä tarkkailla turkkia takkujen varalta ja tarvittaessa käydä turkki tiheämmin huolellisesti läpi. Föönistä on suuri apu puhaltamaan irtoava höttökarva pois.
– Kostea karva on elastinen ja kestää harjausta paremmin kuin kuiva ja/tai likainen karva. Kostean turkin harjaus ei myöskään sähköistä turkkia.
– Jos johonkin määrättyyn paikkaan kehittyy takku uudelleen ja uudelleen, on siihen yleensä jokin järkevä selitys. Esimerkkinä lavan alueelle kehittyvä takku johtuu hyvin todennäköisesti hihnan hankaamisesta ko. kohtaan. Tai jos turkki on jatkuvasti sähköinen, voi se johtua kuivasta sisäilmasta, käytetystä pesuaineesta tai jostain tekstiilistä kotona.
– Afgaanien ja niiden omistajien elämää helpottamaan on monenlaisia suojavarusteita, mm. säärystimiä, tubigripit, ruokahuppuja, tossuja jne. Esimerkiksi metsälenkillä tai luita syödessä säärystimet tai tubigripit ovat arjen pelastus hupuista puhumattakaan!
Teksti Jasmin Rainoma